Střední škola? Žádný strach! - Gabux

Střední škola? Žádný strach!

by - 15:30

we♥it

Všimla jsem si, že spousta lidí je nervózní z nové školy. Ze střední školy. Jiný režim, jiní lidé, jiné prostředí. A tak jsem se rozhodla tento strach aspoň trochu zmírnit! :)
Jsou to jen základní body a dalo by se toho o všem napsat mnohem více, ale podle mě jsem zvládla shrnout to nejzákladnější :)


Jak vybrat školu
Podle toho, co vás baví. Opravdu. Nechoďte na nějakou školu kvůli tomu, že tam jde vaše kamarádka, pokud vás ta škola neláká. Pravděpodobně budete litovat a jen se trápit. A to by byla škoda. Střední škola je často o nervy sama o sobě a přidávat k tomu ještě to, že studujete něco, co vás nebaví? To není dobrý nápad. Ani kvůli rodičům, i když může být poměrně těžké rodiče přesvědčit, že víte, co chcete studovat a proč to chcete studovat.
Dále vezměte v úvahu to, že pokud je to škola daleko od domova, tak budete muset na intr. Zvládnete to? Já osobně jsem po 2 měsících utekla zpět domů a radši hodinku a čtvrt dojížděla.
Také počítejte s tím, že některé školy jsou náročnější než jiné. A všechny jsou náročnější než základka. Jak novými věcmi, časem nebo psychicky.
Hlavně pokud třeba v prváku zjistíte, že vás tato škola nebaví a víte o jiné, která by vás mohla bavit, tak přestupte. I kdybyste měli ztratit rok. Ale pořádně si to promyslete ať nejednáte unáhleně.

Přijímačky, talentové zkoušky
To je komplikované. Já osobně dělala talentovky a ty byly nejvíc na pohodu. Kreslili jsme mušli a ilustraci k pohádce a následně udělali pár kouzel v Excelu a PowerPointu. A pak pohovor, což bylo jen povídání, nic složitého. Na talentovky jsem chodila na přípravný kurz od té školy, což doporučuji nejvíc, ale pokud taková možnost není, tak hlavně kreslete, malujte a tvořte. Jinak jsem skončila 11. a brali nás 32. Fajn přípravný kurz může být i od drawplanet.
Přijímačky jako takové jsem nezažila, takže moc neporadím. ALE podle mě dá přijímačky každý, pokud se na základce držel a neměl čtyřky a hůř. Pravděpodobně vám bude stačit to, co jste se učili ve škole, ale pokud si nejste jistí, tak si to doučování domluvte. Ono vás to nezabije.

Střední s oborem nebo gympl
Pokud nevíte co by vás mohlo bavit a nevadí vám to, že pak budete (pravděpodobně) muset na vysokou, volte gympl. Ale uvědomte si, že je to náročná škola na učení a budou na vás klást nějaké nároky. Rozhodně si nemyslete, že budete houpat nohama, jako na základce. Gympl je taky fajn, pokud chcete na náročnou vysokou. Na gymnázium vám pravděpodobně budou velmi často zadávat různé referáty a jiní práce i na doma, které zaberou nějaký ten čas a bude třeba dohledávat informace.
Na střední s oborem nebudete mít tolik obecných předmětů. Já byla na střední s oborem a nelituju. Já nejsem hloupá, dovolím si říct, že jsem poměrně chytrá, ale nejsem studijní typ. Prostě nejsem. Takže jsem věděla, že bych se na gymplu jen trápila. Na střední s oborem je fajn, že se naučíte něco z nějakého oboru a na vysokou můžete jít na jinou a už budete mít dva obory. Já osobně byla na umělecké (Multimediální - fotka, video, programko, kresba a tak dále) a prozradím vám jednu věc - na uměleckých školách není maturita z matematiky povinná. Takže pokud vás umění baví a nejde vám matika, tak neváhejte. A pokud víte co chcete dělat a existuje taková střední, tak bych do toho šla. Aspoň zjistíte, jestli vás to opravdu baví.

we♥it

Nové prostředí 

Ze začátku se třeba budete ztrácet, nevyznáte se tam, ale je to jen o zvyku a v říjnu už nebudete chápat, jak jste se tam mohli ztrácet!

Noví lidé
Toho se bojí každý. Uvědomte si, že je to nové pro všechny. Rozhodně nejdete do uceleného kolektivu, takže jste na tom všichni zhruba stejně. Buďte v pohodě. Co nejvíce, to půjde. Dýchejte, usmívejte se a neodhánějte od sebe lidi. Zkuste být vstřícní a všechno bude v pořádku. Určitě nejste jediní, kteří se bojí, že nezapadnout. A hlavně se kvůli tomu nestresujte, budete pak akorát protivní, nevyspaní a zbytečně vystresovaní.
Až se trochu rozkoukáte, poptejte se jestli se nedá ve škole nějak zapojit. Kluby, kroužky, sporty, cokoliv. Pomáhá to tvořit přátele. :)
A buďte sami sebou. Nehrajte si na něco, co nejste. Přetvářka není tím, s čím chcete začít svůj krok do neznáma.

Noví učitelé
Doporučuji se aspoň ze začátku snažit a být aktivní. Opravdu vnímat. Protože první dojem dělá všechno. Když si u nich uděláte dobré očko, tak vám odpustí spoustu věcí. Pokud se jim znelíbíte, hrozí, že budete mít v tom předmětu peklo. Ale rozhodně nepočítejte, že ty samé triky platí na všechny. U někoho stačí vnímat, u jiného nerušit a u dalšího se aktivně zapojit. A nepočítejte ani s tím, že vás budou všichni milovat. Taky je nebudete všechny milovat.

pexels

Nová látka

Och ano. Tohle může být problémem hlavně třeba na zdrávce, kde vám přibude latina a mnoho dalších předmětů s různými názvy. Ani multimediální škola v tomhle není moc fajn. Ze začátku se toho na vás nahrne hodně, ale neztrácejte hlavu, zhluboka se nadechněte a bojujte. Dalo to tolik lidí před vámi, tak proč byste to neměli dát vy. Ano, třeba bude první půlrok náročný, ale následně ten pocit, že jste to zvládli? K nezaplacení!

Kam si sednout

Doporučuji k oknu. Většinou tam jsou zásuvky a díky parapetu můžete mít větší místo na odkládání věcí. A když vás předmět nebaví, tak můžete koukat z okna. Nedoporučuji poslední řadu. Nebudete vůbec dávat pozor a učitelé si na ty lidi dávají pozor. Ani bych si nesedala úplně dopředu. Při opisování to nevadí, ale spíše s vámi bude učitel chtít více komunikovat. Já od třeťáku seděla vpravo u okna u zásuvky třetí nebo čtvrtá řada a byla jsem relativně v bezpečí. V prváku jsem ale seděla uprostřed v druhé lavici. A ve druháku uprostřed ve čtvrté lavici. Obojí byla pohoda, ale v prostřední řadě se strašně blbě opisuje. Jde na vás totiž vidět ze všech stran. Ale jde to! Žádné místo není vyloženě špatně, kromě poslední řady.

Co když se nedostanu
Svět se nezboří. Zkuste odvolání. Nic víc vám asi poradit nemůžu. Ale držím vám pěstičky, aby se vám to nestalo! :)

we♥it

Náročnější učivo
Na gymplu určitě. Rozsahem i podrobnostmi. Brácha je na gymnázium Duhovka v Praze a má spoustu předmětů v angličtině, další jazyky, spoustu projektů na doma.
Ohledně střední s oborem. Tak ano i ne. Je to předmět od předmětu. Pokud jdete na jazykovku, je samozřejmé, že jazyky nebudou jen lážo plážo nějak to napíšu. Strašně moc záleží na oboru, který jste si vybrali.
Umělecká. K tomu se mohu více rozepsat. Umělecká je náročná hlavně na čas. Počítejte s tím, že několikrát týdně budete ve škole do pěti. A dělají to právě ty umělecké předměty. Fotografie, video, malba, kresba, programování, animace, 3D,... Nic z toho nezvládnete za hodinu udělat. Proto je to časově náročné. Na učení to je největší pohoda, co znám.
Obecně je nejnepříjemnější prvák, protože na odborných a uměleckých máte všechny možné předměty a opakujete. Biologie, chemie, fyzika, dějepis a tak dále. My osobně neměli zeměpis a biologii a chemii jen právě v prváku. A hlavně v prváku jste ještě trochu vykulení. Od druháku je to víc v pohodě. :)
Ale každý si musí ujasnit, jaké výsledky chce a jak dobrý v čem je. Já osobně jsem studovala s vyznamenáním. Věděla jsem, že nejvíc se musím chystat na španělštinu (v mém případě - přečíst si to ve vlaku) A nejméně na češtinu. Ale každý to má jinak.
Doporučuji zjistit, jak se vám nejlépe učí. Mně se dobře učí nahlas a nejlépe když to mám různě barevně podtrhané a podobně. Jiní se u toho rádi prochází a další to opisují. Nejvíce lidí kombinuje více způsobů. Také záleží na tom, jaký předmět se zrovna učíte.

Neúspěchy
K tomu patří. Pokud jste zvyklí ze základky na jedničky, tak se neděste, když v nějakém předmětu dostanete trojku, čtyřku nebo dokonce pětku. Je to nové, stane se. Není to konec světa! Pro příště už víte, na čem musíte více zapracovat a čemu věnovat více času.

Zápisky
Musíte si zvyknout, že už vám nikdo nebude psát na tabuli, slovo od slova, co si máte zapsat. Pravděpodobně vám řeknou, co si psát a co ne, ale to je všechno. Píšete, co slyšíte. Nebudou vám to opakovat osmkrát. To je asi největší rozdíl. A nezapomeňte, že z těch zápisků a popřípadě z učebnic, se budete pak učit. Je dobré si z těch zápisků pak udělat jen výpisky. Základní body. Tím se zmenší počet popsaných papírů a vám to nebude připadat tak beznadějné. Navíc se tím opisováním učíte.
Také si ujasněte, jestli se vám lépe zapisuje na počítači nebo ručně a z čeho se vám pak lépe učí :)

we♥it

Maturita

Pro spoustu lidí je maturita strašák. Tak já váš strach snad zmírním. My měli na škole předmaturity. A z nich jsem byla nervóznější než z maturity. Ohledně písemných vám nemám moc co říct. Každý rok se Cermat něco vymyslí. Třeba letos byla čeština o dost jiná než předchozí roky. Dalo se to, ale vloni mi to přišlo lehčí. Každopádně si ty předchozí roky zkuste. Každý aspoň jednou. A stopujte si to, abyste věděli, jak na tom jste, co vás tam může zaskočit a co vám zabírá nejvíce času. Co se týče angličtiny, tak ta je oproti češtině opravdu primitivní. Vyzkoušejte si tak jeden až dva a postačí to. Zatím to bylo každý rok stejné a stejně lehké. Občas je některá část těžší, ale jinak je to stavěné stejně. A slohy? U angličtiny si projděte ty pravidla a je to. U češtiny se naučte tak tři styly. Já osobně umím nejlépe vyprávění, ale zvládám charakteristiku, úvahu či popis. Ale jsem slabší ve zprávách. Nezapomeňte, že každý útvar má svá pravidla. A pište, pište a pište. Pak vás nic nezaskočí.
Ohledně ústních? Jelikož jsem si poctivě připravila všech dvacet čtenářských, tak jsem si přečetla jen autory a stačilo to. Z té tvorby jsem si toho pamatovala strašně moc. Angličtinu (na odborných školách se otázky týkají oboru školy - my měli třeba historie filmu, videoart, teorie barev, 3D prostor a pak k tomu jen 7 "normálních" otázek, jako je cestování) jsem si přečetla celou, protože o spoustě témat jsem nevěděla nic ani česky. A odborný? Tak ty jsem si četla fakt pečlivě. Ale dohromady jsem učením strávila zhruba 20 hodin. Ale upozorňuji, že jsem docela dobrá v improvizaci. A nezapomeňte na to, že 15 minut je docela dost času. Za sebe musím říct, že mně se nejlépe učí pod tlakem, kdy už vím, že to musím dát, ale to neplatí pro všechny. Doporučuji hlavně dávat pozor v hodinách ve škole, ušetříte si tím mnoho času. A hele, dal to i kámoš, který sháněl otázky den před jeho ústníma, takže se to nějak dá, pokud máte rozumné profesory a vy nejste úplná jelita, co neřeknou ani slovíčko. U nás dal ústní každý. Oni totiž taky chtějí, abyste to dali, počítá se jim to do těch statistik. A pokud vás mají rádi? Nenechají vás propadnout, pokud jim aspoň něco řeknete. A základní pravidlo? Hlavně mluvte! Mlčení se nedá hodnotit. Navíc, nám pomáhali i na potítku a při zkoušení taky. :)


we♥it

Tohle jsou nejčastější otázky, co mi mladší přátelé pokládali. Pokud máte nějaké dotazy, klidně je směřujte do komentářů :)
A pokud už studujete a potřebujete třeba namotivovat či poradit, tak doporučuji tenhle blog :) 


A co vy? Už jste na střední nebo jste po? A jaké to bylo? Proč jste se pro tu školu rozhodli? A pokude se teprve chystáte, tak kam a proč? :)







Mohlo by se ti líbit

12 komentářů

  1. Střední jsem letos úspěšně ukončila a ty začátky si moc dobře pamatuju, nedávno jsem o tom psala článek :) Hrozně jsem se zhoršila v matice z jedničky na trojku a celkově první pololetí pro mě bylo celkem krušné, než jsem si na všechno zvykla. Nejhorší mi nepřišel prvák, ale čtvrťák, chodila jsem na ekonomické lyceum a ve čtvrťáku nám toho učení naložili hodně. Jinak hezký článek :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také letos skončila a jsem docela ráda :D Já měla začátek usnadněný tím, že jsme některé znala z těch kurzů právě. :)
      Já se zhoršila také v matice :D A nemohla jsem si zvyknout na tu dlouhou školu.
      U nás byl čtvrťák v pohodě. Každý dělala hlavně maturitní práci a pak se dost opakovalo. :)

      Vymazat
  2. Já naštěstí plynule pokračovala na gymnázium, takže stejní lidé, stejné místo. Ale byla jsem i tak dost nervózní :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je štěstí osmiletého gymplu :D To chápu :)

      Vymazat
  3. Vážně povedený článek :) Naštěstí už jen gympl za mnou :) Tam ěm to vyloženě nebavilo, jediné co jsem měla v oblibě byla chemie, biologie a čeština :) VŠ jsem vybírala podle toho co mě baví a podle toho, kde není matika :) Už jsem u nás na chemické fakultě v posledním pátém ročníku a jsem maximálně spokojená :) A až tady mě začalo studium bavit :) Vážně, vybírejte podle toho, co vás baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Za mnou je střední taky. Díky bohu :D Mě to bavilo, ale od třeťáku už moc ne. Byla jsem otrávená i z toho, jak ta škola byla dlouhá. Za tmy tam, za tmy domů.
      VŠ mě teď čeká a strašně doufám, že se udržím :D Ale teda mám ji založenou na matice :D
      Super zkušenost! ♥

      Vymazat
  4. Pěkný článek, já už mám sice střední za sebou, ale sestra letos nastupovala do prváku, tak jsem si s ní na ty začátky trochu vzpomněla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já naštěstí taky :D Můj brácha by šel také, ale je na gymnáziu, takže byl toho ušetřen :D

      Vymazat
  5. Vtipné koľko vecí má spoločných stredná a vysoká škola :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Tyjo jak jaaaaa bych se rada vratila na stredni <3 Asi bych si vybrala jinou nez tehdy ale proste byt zas mladaaaaaa :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pamatuji si jak jsem se hrozně těšila až ze střední vypadnu. Nebavilo mě to, přišlo mi, že máme otřesný kolektiv a milion dalších věcí bylo špatně. No a teď na to s nostalgii vzpomínám a pamatuju si samozřejmě jen to pozitivní a občas mě napadne jak bylo fajn být puberťačka:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)