Darovat plasmu? Žádný problém - Gabux

Darovat plasmu? Žádný problém

by - 17:09


Tentokrát jsem tu zase s jedním článkem ze života. Už přes rok si hraji s myšlenkou, že bych šla darovat plasmu. Bohužel až do teď jsem nemohla, kvůli mému nejnovějšímu tetování. Ale čas plynul. A minulý týden jsem se zaregistrovala na první odběr, který proběhl dnes.

Rozhodla jsem se pro cara plasmu a musím říct, že se svým rozhodnutím jsem spokojená. Na svých stránkách mají vše krásně vysvětleno a jako bonus se vám několikrát připomenou. Když se zaregistrujete, přijde vám email s datumem i časem plus plakátek s doporučenou stravou den před odběrem a v den odběru.
Dodržet to není úplně lehké, pokud nejste zvyklý se nějak omezovat, ale není to nic strašného. :)

Dnes jsem přijela do velmi hezkého, pozitivního a milého prostředí. Jako první dostanete formulář a následně dotazník od recepčních, které byly velmi vstřícné. Jakmile ho vyplníte, přijdete k volné recepční a ta vám změří tlak, tep, teplotu a zváží vás. Dostanete takovou tabletku v kelímku, kterou rozpustíte ve vodě a vypijete a už jen čekáte až se vaše číslo objeví na monitoru. Následně jdete na kontrolu k lékaři, který vám vše vysvětlí a probere s vámi vaše odpovědi. Pak si opět jdete sednout do čekárny a čekáte na své číslo. Jakmile ho uvidíte, jdete do místnosti s odběry a tam vám vezmou z jedné ruky tři ampulky krve, kterou lékař před dárcovstvím zkontroluje. Kontrola trvá zhruba deset minut a vy mezitím opět čekáte. Pokud vše vyjde jak má, tak se už jde na věc. Jdete darovat. Křesla jsou polohovací a velmi pohodlná, prostředí příjemné na relaxaci. Je puštěná televize, ale nijak hlasitě. Také si lze zapůjčit iPad nebo nějaké noviny. Popřípadě si přinést něco svého. Já poslouchala písničky.
Mě měla na starost taková vyloženě maminkovská sestřička, kterou jsem si ihned zamilovala. Jelikož jsem darovala poprvé, položila mě, aby si mé tělo lépe zvykalo a dostala jsem zákaz číst, aby se mi neudělalo zbytečně blbě. Dárci, kteří chodí delší dobu při tom pracovali, četli si nebo cokoliv. A většinou poloseděly. Ale mně to vyhovovalo.
Potom mě už napíchla a následně vše dopodrobna vysvětlila. U plasmy jsou dvě fáze. První, kdy do toho stroje vedle vás jde vaše krev, které občas musíte pomoct mačkáním míčku, a druhá, při které se vám vrací krev bez plazmy a s jakousi tekutinou navíc, při druhé fázi míček nikdy nemačkáte!
Není to nic strašného ani bolestivého. Může vám to být nepříjemné, ale jde to přežít.


Nejméně příjemné pro mě bylo vytahování jehly. Po vytáhnutí si musíte hodně tlačit na ránu, aby se vám nevytvořila modřina. Poté mi ten tamponek přilepila k ráně a to ještě obvázala obvazem a řádně připevnila. Musela jsem ještě dopít další pití s tou tabletkou se zinkem, který mělo zamezit křečím a podobně a chvíli odpočívat. Pak jsem se už mohla pomalu posadit a jít zpět k recepčním, kterým jsem odevzdala desky, dostala kartičku, slevový kupón, penízky, žeton do automatu s kávou a omluvenku do školy. A taky jsem se hned zaregistrovala na další termín! :)




Káva z automatu byla opravdu dobrou kávou a ne instantní. Celý čas máte k dispozici balené vody s vodou, kterých můžete vypít kolik chcete a čím víc, tím líp!
Jako prvodárci si rezervujte aspoň dvě hodinky svého času, i když oni píšou hodinu a půl. Já tam strávila skoro dvě a půl hodiny. Bylo nás tam opravdu hodně. Což považuji za skvělou věc, že tolik lidí chodí darovat.
Po darování se musíte celý den šetřit a odpočívat. Žádné zvedání těžkých věcí, sportování či posilování. Musíte doplnit bílkoviny například pomocí vajíček či sýrů.
Jako prvodárci odejdete takhle ozdobení. Opakovaní dárci mají o píchnutí méně. O to menší méně.


Některé z vás mohou nalákat odměny za darování plasmy, mimo peněz, které cara plasma nabízí. Je to zjištění krevní skupiny, víno, lístek do kina, mikina, tričko, baťoh a tak dále. Je toho opravdu hodně. Také je výhodou, že berou i o některých svátcích a v soboty. Navíc tím pomůžete jiným lidem a to se taky počítá! :)



A co vy? Darujete něco? Proč? A pokud ne, láká vás něco darovat? :)




Mohlo by se ti líbit

17 komentářů

  1. Ja desne chtela darovat. Ale pri pohledu na krev omdlivam a z injekci cchytam panicky zachvaty :D tak jsem premyslela aspon o darovani krrve, sice se za to niic nedostava, ale je to rychlejsi nez plasma, tak bych to mozna pretrpela a taky to nekomu pomuze :) uvidim jednou mozna snad :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda :D
      Tak při plazmě na krev nekoukáš, jen v trubičkách, jinak se ti ta krev vrací zpět že jo. Ale je fakt, že darování krve je mnohem rychlejší, ale zase dle mého vidíš té krve více, ale jehla možná bude tenčí :D

      Vymazat
  2. Obdivujem a zároveň ďakujem takýmto ľuďom, čo sú ochotný svoje pohodlie obetovať na druhých :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vždy som chcela darovať krv, no neznášala som ihly. Po tehotenstve a svojich častých pobytoch v nemocnici som si na to zvykla, a normálne som sa začala zahrávať s myšlienkou, že sa vrhnem do darovania krvi. Netušila som, že je rozdiel medzi plazmou a darovaním krvi, ale to vôbec neva. Ani jedno asi nie je na zahodenie. Skúsim pokukať, či i v našom okolí sa nenachádza niečo podobné. Škoda len, že sa pri tom nedá čítať, ja teda tak si krátim čas v čakárňach u doktora.
    Inak, všetky palce hore, že si to dala. Obdivuhodné a chvályhodné.
    A hlavne si ma inšpirovala. Keď si dám do poriadku svoje zdravotné problémy, a bude všetko v poriadku, asi sa na to dám. Ako výzva je to masakrálne dobré

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíl je poměrně velký a ve více směrech :)
      Jen u krve možná není tolik omezení a jehla je asi tenčí a trvá to kratší dobu.
      Číst se dá, ale až daruješ po několikáté nebo jen když to tvůj organismus zvládá. Někomu se z toho dělá neuvěřitelně špatně.
      Děkuju :)
      To jsem ráda, byl to účel článku :) Hodně štěstí!

      Vymazat
  4. Na plazmu jsem chodila celé tři roky na VŠ. Byla jsem ráda, že můžu pomoct a peníze byli jako příjemný bonus. I když asi dvakrát jsem jim tam omdlela a několikrát se udělalo špatně, to měli vždycky radost :D

    Bojím se jehel, ale ve výsledku mi mnohem víc vadilo, když se krev vracela zpátky. Právě u toho se mi kolikrát udělalo fakt špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Pomáháš a dostáváš k tomu i milý bonus :) Já teda neomdlela, ale teď podruhé se mi udělalo neuvěřitelně špatně, ale fakt strašně moc. :D Stejně půjdu zas O:)

      Mně vadí jen to, když se vrací krev zpátky. Taky se mi u toho tentokrát udělalo špatně. Fuj. Doufám, že takhle špatně mi už nikdy nebude.

      Vymazat
  5. Je to skvělá věc, ale bohužel to spousta lidí dělá jen kvůli penězům. :)
    Blog na zabití

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě moc nezáleží na tom proč to ti lidé dělají, hlavně když to dělají. Zachraňuje to životy. Motivace lidí, kteří jsou ochotní darovat je vedlejší. :)

      Vymazat
  6. tak to si urobila pekný skutok a určite si niekomu tým pomohla len tak dalej ;) no ja som možnost nemala ist darovat, stale do too niečo prišlo ... bud to tetko alebo choroba no cystam sa tam určite
    PS: máš super tetovanie :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Půjdu znovu, neboj se :) Po třetí už ^^
      Jo tetování kvůli tomu odložím na podzim. Je fakt, že mě mrzí, že od tetování musí uběhnout taková doba, než můžeš zase darovat. :/
      Děkuju!!! ♥

      Vymazat
  7. Palec nahoru! Chtěla jsem chodit darovat už dlouho, ale poslední dobou se mi začalo dělat mdlo i při běžném odběru krve, tak si nejsem úplně jistá, jestli je to nejlepší nápad.. Za zkoušku ale asi nic nedám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Jo mně se teď posledně taky udělalo neuvěřitelně špatně. Fuj.
      Zkus to až se budeš cítit dobře. :)

      Vymazat
  8. Ja som si už dávnejšie zaumienila, že keď dovŕšim 18 rokov, budem pravidelne chodievať darovať krv. O darovaní plazmy počujem, priznám sa, po prvýkrát. I keby som však chcela, už nemôžem. Nedávno mi po odbere krvi zistili, že som anemická, a tak zatiaľ nemám šancu ísť darovať ani len tú krv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o plazmě také dlouho nevěděla. :)
      A i úmysl jít darovat a fakt tam dojít a až pak zjistit, že nemůžeš se počítá.
      Mrzí mě to, snad se s tím statečně popereš! :)

      Vymazat
  9. Ja by som od budúceho roka strašne chcela darovávať krv, avšak kvôli ťažkej anémii nemôžem, čo ma strašne mrzí. Veľmi to podporujem, na našej škole máme dokonca akciu "Kvapka krvi Martinka Sucháča" kde sa odoberá krv priamo v škole. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)